Kambodža, Vietnam, Čína - prípravy (1. časť)

marec 2016
Viedeň - Siem Reap / Ho Chi Minh City - Peking - Viedeň, Air China - 370 eur / osoba
Siem Reap - Ho Chi Minh City - Hai Phong, Cambodia Angkor Air, Vietnam Airlines - 160 eur / osoba
Hanoj - Phu Quoc, VietJet Air - 53 eur / osoba
Phu Quoc - Ho CHi Minh City, Vietnam Airlines - 28 eur / osoba
Letenky do Kambodže môžete vyhľadať/rezervovať napríklad tu.
Blossoming Romduol Lodge, Siem Reap - 32 eur / 2 osoby / 3 noci
Cozi Hotel, Hai Phong - 20 eur / 2 osoby / noc
Bay View Hotel, Cat Ba - 18 eur / 2 osoby / 2 noci
Kinh Do Hotel, Ninh Binh - 46 eur / 2 osoby / 3 noci
Nhat Huy Garden Guesthouse, Phu Quoc - 76 eur / 2 osoby / 4 noci
Golden View Hotel, Ho CHi Minh City - 19 eur / 2 osoby / noc
Praktické informácie:
Čína Čína,
Kambodža Kambodža,
Vietnam Vietnam
Čína: Peking
Kambodža: Phnom Pénh
Vietnam: Hanoj

Hlavné mesto

Čína: Čínsky jüan (CNY)
Kambodža: Kambodžský riel (KHR)
Vietnam: Vietnamský Dong (VND)

Mena používaná v krajine

Čína:
Typ ATyp A
Typ CTyp C
Typ ITyp I
Kambodža:
Typ ATyp A
Typ CTyp C
Typ GTyp G
Vietnam:
Typ ATyp A
Typ CTyp C
Typ FTyp F

Využívané typy zásuviek

Čína: -+6 hodín oproti Slovensku
Kambodža: +5 hodín oproti slovenskému letnému času, + 6 hodín oproti slovenskému zimnému času
Vietnam: +5 hodín oproti slovenskému letnému času, + 6 hodín oproti slovenskému zimnému času

Časový posun

Čína: Na návštevu Číny je potrebný platný cestovný pas a vízum. O vízum je možné požiadať Veľvyslanectve Čínskej ľudovej republiky v Bratislave. Cestujúci môžu pri vstupe na územie ČĽR na určených miestach požiadať čínske orgány o možnosť využitia 144 hodinového bezvízového tranzitu, pričom musia spĺňať stanovené podmienky. Cudzinci musia vstúpiť na územie ČĽR v jednom zo stanovených miest vstupu, disponovať platným cestovným dokladom, spiatočným lístkom s presne určeným dátumom odchodu do 144 hodín a v tomto období aj opustiť územie ČĽR v jednom zo stanovených miest. Aktuálne informácie si overte na stránke MZV.
Kambodža: Na návštevu Kambodže je potrebný platný cestovný pas a vízum. Vízum je možné získať po prílete na letisku v Phnom Penhu alebo na letisku Siam Reap, či na pozemných hraničných priechodoch Poipet, Had-Lek a Moc Bai – Bavet. Poplatok za jeho udelenie je 30 USD. Takisto je možné vybaviť si víza vopred na veľvyslanectvách Kambodže v Berlíne, Paríži, Moskve alebo v Bangkoku. Aktuálne informácie si overte na stránke MZV.
Vietnam: Na návštevu Vietnamu je potrebný platný cestovný pas a vízum. O vízum je možné požiadať na ambasáde v Bratislave alebo elektronicky na stránke https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/home. Poplatok za vízum je 25 USD za jednovstupové a 50 USD za viacvstupové víza. Turisti cestujúci na ostrov Phu Quoc sú oslobodení od vízovej povinnosti. Aktuálne informácie si overte na stránke MZV.

Cestovný dokument, víza

Čína: Vzhľadom na obrovskú veľkosť Číny sa klimatické podmienky dosť líšia a najlepší čas na návštevu závisí od konkrétnej oblasti. Vo všeobecnosti možno povedať, že najvhodnejšíme mesiacmi na návštevu číny sú jar (od marca do mája) a jeseň (od septembra do novembra). Letá sú na väčšine územia veľmi horúce a teploty môžu stúpať až do 40°C a časté sú aj dažde. Naopak leto je najvhodnejšie na turistiku v horských oblastiach, kde teploty nie sú až také vysoké. Zimy môžu byť extrémne chladné, najmä na severe. Naopak na juhu môže byť v týchto mesiacoch príjemne, hlavne na ostrove Hainnan.
Kambodža: V Kambodži sú dve ročné obdobia. Obdobie sucha trvá od októbra do apríla a obdobie dažďov od mája do septembra. Od decembra do februára sú teploty nižšie a príjemnejšie (okolo 26 až 28°C°C). Od marca do apríla sa typloty zvyšujú a dosahujú od 30 do 35°C. Od mája do augusta je pčasie najhorúcejšie a najlhkejšie. V obdoví daždov väčšinou neprší celý deň iba krátko, za to dážď je veľmi silný.
Vietnam: Najlepšie obdobie na návštevu Vietnamu záleží od konkrétnej oblasti. V severnej časti krajiny sa rovnako ako u nás v jednotlivých ročných obdobiach podnebie líši. Letá sú horúce a zimy chladné. V južnej časti, na juh od mesta Nha-Trang, je celoročne teplé a vlhké tropické podnebie. Najlepší čas na návštevu stredného Vietnamu je od januára do augusta, kedy je teplo a sucho s teplotami do 30°C. Najviac zrážok je v tejto oblasti od septembra do októbra. Južný Vietnam je horúci a suchý väčšinou od novembra do apríla a teplý a vlhký medzi májom a októbrom. Najviac zrážok je tu od júna do augusta. Chcete precestovať celý Vietnam? Najlepšie sú na to mesiace marec až máj.

Cestovné obdobie

Čína: Čínština
Kambodža: Khmérčina
Vietnam: Vietnamčina

Úradný jazyk

Juhovýchodná Ázia patrí k častým cieľom cestovateľov a to nielen zo Slovenska, ale aj z celej Európy. A niet sa čo čudovať. V dnešnej dobe sa tam dá celkom lacno doletieť a aj vo všeobecnosti je tam lacnejšie ako v Európe, je tam bezpečne, služby sú už na vysokej úrovni a hlavne je tam veľké množstvo pekných miest, ktoré sa oplatí vidieť. Už je to pár rokov čo sme naposledy navštívili juhovýchodnú Áziu a teda sme ešte minulý rok začali uvažovať, že by sme si tam znova zaleteli. Jasné, že hneď ako sa v nás zrodila táto myšlienka, sme sa začali obzerať aj po nejakých tých letenkách. Už dávnejšie nás zaujal Vietnam, a tak nejako podvedome sme začali pozerať letenky práve do tejto krajiny. No pri predbežnom plánovaní kam asi do Vietnamu a čo všetko navštíviť, padol náš zrak aj na okolité krajiny. Keď už budeme vo Vietname musíme sa pozrieť aj do Kambodže. Však kto by už nechcel navštíviť najväčší chrámový komplex na svete Angkor Wat? A ak sa podarí, bolo by super zájsť aj do Laosu. Také boli prvotné plány.

Letenky a plán cesty

Pár týždňov na to ako sme začali rozmýšľať o ceste do Juhovýchodnej Ázie, akoby sa vrece roztrhlo s lacnými letenkami od Air China práve do tejto časti sveta. Výhodou bol odlet z Budapešti a prílet späť do Viedne. Ako destinácia sa dala vybrať väčšina krajín Juhovýchodnej Ázie, a to aj ako celkom dobré multi-city. Najlacnejšie vychádzali letenky asi do Bangkoku alebo Kuala Lumpur, no ja som začal sledovať Vietnam. Air China ale do Vietnamu lieta len do Ho Či Minovho mesta a cena letenky sa pohybovala okolo 399 eur. No chceli sme ešte niečo výhodnejšie a lacnejšie. Počas nudných jesenných večerov som teda začal hľadať nejaké výhodnejšie trasovanie, tak aby sme toho videli čo najviac, a nemuseli sa veľa presúvať. Až som časom narazil na pekné multi-city Budapešť- Siem Reap (Kambodža) a cesta späť Ho Či Minovo Mesto (Vietnam) – Viedeň. Na ceste tam bol pekný trojhodinový prestup v Pekingu a na ceste späť zasa celodenný prestup v Pekingu, čo bolo ale pre nás super. Čína pred pár mesiacmi zaviedla free 72 hodinové víza, ktoré sa dajú využiť, ak máte prestup do ďalšej krajiny kratší ako 72 hodín. To bolo pre nás ideálne na jednej ceste sa zastaviť ešte na chvíľu v Pekingu a vybehnúť na slávny čínsky múr. Ako na potvoru vtedy ešte Air China zverejnila zľavový kupón na 30 eur. A to sme už neodolali a letenky boli v maily.

 

Lietadlo spoločnosti Air China

Lietadlo spoločnosti Air China

 

Pár dní po kúpe odlietame do Južnej Ameriky a po návrate prichádzajú zasa dlhé zimné večery ideálne na plánovanie cesty do tepla. Plánovanie ale nebolo jednoduché, v Kambodži aj vo Vietname je množstvo nádherných miest a náš čas bol obmedzený, takže bolo ťažké vybrať čo navštívime a čo vynecháme. Ako prvé sme vzdali návštevu Laosu, na ktorý proste neostával čas. Škoda. Hádam ešte niekedy v budúcnosti zavítame aj tam. Prvým plánom bolo aj pozemný presun z Kambodže do Vietnamu. Ten tiež po krátkom čase zamietame. Pozemný presun by rovnako zabral veľa času, a tak volíme pohodlnejšie ale hlavne rýchlejšie lietadlo. Takýmto postupným triedením sme vybrali miesta ktoré chceme vidieť:

Kambodža – Siem Reap a samozrejme čo najviac z chrámov v okolí

Vietnam – Ha Long Bay, Cat Ba, Ninh Binh, ako miesto na kúpanie s peknými plážami sme si vybrali ostrov Phu Quoc

Čína – čínsky múr a potom koľko stihneme z Pekingu

Keď už bol aký taký zoznam miest na navštívenie navrhnutý, mohol som začať vyberať prelety. Ako letecký nadšenec som sa chcel samozrejme preletieť čo najviac leteckými spoločnosťami a podľa toho som aj hľadal letenky, no najhlavnejším faktorom bola čo najnižšia cena vrátane batožiny. Nemilé prekvapenie ale prišlo od leteckej spoločnosti Air China pár dní pred Vianocami, ktorá nám zrušila let Peking – Siem Reap a presunula nás o deň neskôr. S čím sme ale nesúhlasili, keďže nám vznikol v Pekingu prestup miesto troch hodín takmer tridsať hodín, a o to sme boli ukrátený o čas v Kambodži. Začalo telefonovanie do Air China, kde ale tvrdili, že sa s tým nedá nič spraviť. Trochu ma to nahnevalo a rozposlal som dlhý mail s návrhom nových letov a odkazom na ich podmienky, kde bolo napísané, že v takomto prípade je možné letenky upraviť, na ich pobočky v Budapešti, Viedni a Berlíne. Najprv sa ozvali z Budapešti, že to zmeniť nevedia, akurát ten môj návrh letov trocha upravili. Potom sa ozvali z Viedne a po asi týždni mailovania nám konečne vystavili a preposlali nové letenky. Aj s prikúpenými prískokmi vo Vietname a Kambodži našich deväť preletov vyzeralo nakoniec takto:

Budapešť – Frankfurt (Lufthansa)

Frankfurt – Peking (Air China)

Peking – Siem Reap (Air China)

Siem Reap – Ho Či Minovo Mesto (CambodiaAngkor Air)

Ho Či Minovo Mesto – Haiphong (Vietnam Airlines)

Hanoj – Phu Quoc (VietJetAir)

Phu Quoc – Ho Či Minovo Mesto (Vietnam Airlines)

Ho Či Minovo Mesto – Peking (Air China)

Peking – Viedeň (Air China)

Pri hľadaní všetkých možných kombinácii letov na stránke Air China som natrafil ešte na jednu možnosť. Ak máte prestup v Pekingu dlhší ako 4 hodiny, máte nárok na vstup do letiskového salónika zadarmo. A keďže nám pri posune letov vznikol na ceste tam prestup 7 hodín, hneď som túto možnosť preposlal do viedenskej pobočky Air China. Obratom nám prišla aj potvrdená rezervácia salónika na tento náš prestup.

 

Angkor Wat, Kambodža

Angkor Wat, Kambodža

 

Ubytovanie

Keď už boli letenky konečne skompletizované a vedeli sme presne kde a koľko budeme, mohli sme začať vyberať ubytovanie. Výber ubytovania nebol vôbec problém. Možností bolo veľmi veľa od tých najhorších až po najluxusnejšie hotelové reťazce. A ako stále, dali sme na odporúčania iných cestovateľov a na recenzie hotelov. Výhodou je, že ubytovanie v Kambodži a Vietname je pre nás Európanov veľmi lacné. Dali sa nájsť aj hotely za 3 eurá na noc. My sme sa rozhodli pre taký priemer. Nezobrali sme ani to najlacnejšie a ani drahé, ale také čo sa nám páčili, boli čisté a mali dobré recenzie. Mali sme rezervovaných šesť hotelov na 14 nocí plus dve noci sme strávili v lietadlách. Priemerne nás nakoniec stála jedna noc v hoteli 8 eur vrátane raňajok a pri niektorých hoteloch aj transportu na hotel v cene.

 

Pláž Sao na ostrove Phu Quoc vo Vietname

Pláž Sao na ostrove Phu Quoc vo Vietname

 

Výlet v Pekingu

Ďalšou z úloh bolo naplánovať výlet v Číne. Keďže na ceste späť sme mali počas dňa 15 hodín čas, plánovali sme ich využiť na návštevu Čínskeho múru a Pekingu. To by sme ale sami a s miestnou dopravou nestíhali, a tak sme si vygooglili niekoľko agentúr a vodičov áut, ktorí takéto výlety počas layoveru v Pekingu ponúkali. Vybrali sme ich asi dvadsať a všetkým poslali mail s tým, čo  by sme asi chceli a koľko by to stálo. Odpovedali nám všetci maximálne do pár hodín. Ceny, ktoré nám ponúkali za tento výlet sa pohybovali od 900 po 1500 čínskych juanov. Rozdiel ale bol v tom, čo ponúkali v tejto cene. Niektorí ponúkali vyzdvihnutie a odvoz na letisko iný nie, niektorí v tom mali zahrnutý aj výlet do mesta, iní iba k čínskemu múru a tak ďalej. Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil naše rozhodovanie bola úroveň angličtiny. Z mailov nám bolo hneď jasné, ktorí vedia angličtinu lepšie a ktorí horšie. A niektorí tam aj napísali, že vodič bude rozprávať anglicky, iní napísali, že nerozpráva. Nakoniec sme si teda vybrali jednu z agentúr, ktorá ponúkala všetko čo sme chceli v cene a poslali sme im informácie o našom prílete, aby nás mohli čakať.

 

Očkovania

Očkovanie je jednou z vecí, ktorú sme pred touto cestou vôbec nemuseli riešiť a ani neriešili, keďže už máme potrebné očkovania z predchádzajúcich ciest. Vlastne na cesty do Ázie by malo stačiť očkovanie proti Hepatitíde A a B a očkovanie proti brušnému týfusu a tie už máme. Ďalej sme si zobrali so sebou antimalariká, ktoré sa mi ešte zvýšili z cesty do Afriky, ale nejedli sme ich a ani sme ich neplánovali jesť. Zobrali sme ich len tak, ak by ich niekde bolo treba. Zobrali a využívali sme akurát repelenty a na spanie moskytiéru. No počas celej našej cesty bolo minimum komárov. Na niektorých miestach neboli vôbec, na iných sem tam jeden komár okolo preletel. Počas celej cesty nás ale ani jeden nepoštípal (teda možno jeden, ale skôr to vyzeralo, že to bol mravec :). Lekárničku sme si brali ako stále, keď niekam cestujeme. Nejaké tie lieky proti bolesti, hnačke, horúčke, dezinfekčný prostriedok, atď.

Víza

Víza Slováci potrebujú do každej z týchto krajín. Takže poďme pekne po poriadku:

Kambodža – sú dve možnosti získania víz. Online víza, pri ktorých stačí vyplniť pár formulárov na internete a zaplatiť poplatok kartou a máte ich. Treba dať pozor, že tieto online víza neplatia na všetkých hraničných prechodoch. Najlepšie je pred ich vybavovaním skontrolovať, či platia na ten hraničný prechod, kadiaľ budete prichádzať. Druhou možnosťou sú víza on arrival, teda víza po príchode. My sme sa rozhodli využiť tieto. V podstate by som povedal, že víza do Kambodže sú len formalita. U nás to prebiehalo všetko jednoducho a rýchlo. Počas letu do Siem Reapu nám v lietadle rozdali formuláre na víza, ktoré sme vyplnili ešte v lietadle. Po prílete bolo letisko úplne prázdne a my sme prichádzali k vízovej prepážke medzi prvými. Tu sme len odovzdali vyplnený formulár, pas, pasovú fotografiu a zaplatili 30 dolárov. Potom si náš pas posunulo asi desať ľudí. Jeden tam nalepil nálepku, ďalší doplnil číslo pasu, ďalší dátum a posledný zakričal vaše meno a išli ste si po pas aj s vízami. Potom už len vypísať Arrival a Departure Cards a prejsť cez imigračné.

Vietnam – víza do Vietnamu sa tiež dajú vybaviť viacerými spôsobmi. Jedným sú tiež víza on arrival, na ktoré si ale potrebujete vybaviť takzvaný pozývací list. Nie je to zložité, no my sme sa v tomto prípade rozhodli pre vybavenie víz na vietnamskej ambasáde v Bratislave. Nebolo to tiež nič zložité. Na ambasáde sme vyplnili jeden formulár, odovzdali pas a jednu pasovú fotografiu. Zaplatili sme 45 eur a o týždeň sme si prišli po pas aj s vízami.

 

Rieka Tam Coc na severe Vietnamu

Rieka Tam Coc na severe Vietnamu

 

Čína – do Číny Slováci potrebujú víza, ktoré musia byť vybavené vopred na čínskej ambasáde. No pred pár mesiacmi zaviedli 72 hodinové free visa. Tieto víza zaviedli pre niekoľko krajín vrátane Slovenska. Majú niekoľko podmienok, napríklad platia iba v niektorých čínskych mestách. V Šanghaji majú platnosť až 144 hodín, v iných mestách 72. Na ich vybavenie nie je potrebné v podstate nič iba letenka do Číny a potom letenka z Číny do ďalšej krajiny, ale tieto lety nesmú mať už iný prestup v Číne. Na letisku v Pekingu sme znova iba vypísali formuláre, ukázali odlietajúcu letenku, dostali pečiatku do pasu a mohli ísť do mesta. Chaotické trocha je, že na letisku v Pekingu nebolo nijako označené, kam si máme po tieto víza ísť. Po opýtaní na informáciách nás poslali na imigračnú kontrolu, ktorá bola určená pre osoby s diplomatickým pasom a tam nám tieto víza dali.